Ralph

The Naked Moon and the Virgin Sun

Opus 627–646, 2007.
Ralph Lundsten & Neurobash

Bild av CD-utgåva (ACD 53) 2008

Rymdäventyret The Naked Moon and the Virgin Sun är tveklöst en balans på svag lina mellan genialitet och galenskap. Tillsammans har Ralph Lundsten och Neurobash utforskat mänsklighetens framtid i rymden och samtidigt försökt finna nya, oväntade vägar i musiken. En röd tråd genom materialet är att det inte är basen som är drivande utan diskanten. Detta bildar en odefinierbar känsla av rytm och egensinniga ljudlandskap.

Samarbetet under namnet The Naked Moon and the Virgin Sun började för ett år sedan med tydliga riktlinjer från de inblandade att det skulle resultera i ett rymdäventyr. Kortfattat beslutades att äventyret skulle vara en skildring av en resa från Tellus till en för oss ny boplats i ett annat solsystem. Kompositionerna är periodvis ödesmättade betraktelser av denna möjliga framtid som i den känsloladdade No Ocean, No Space, No Future, men ger också framtidshopp och glädje i form av till exempel First Day On the Moon eller den humoristisk a Planet Nelson. Inget spår lämnar lyssnaren i viloläge. När som kan det vara din tur att behöva packa väskan och bosätta dig på en annan planet! Samarbetet mellan Ralph Lundsten och Neurobash har inte varit okomplicerat, arbetet gick inledningsvis mycket långsamt på grund av ett flertal tekniska svårigheter i mötet mellan gammal – oftast analog – och ny – oftast digital – teknik.

”I början hade vi mycket svårt att bygga vidare på de låtstrukturer som Ralph skickade eftersom det var så svår t att bestämma tempot. Ofta varierade det under olika partier. Jag minns att jag vid något tillfälle frågade Ralph om han inte bara kunde ange vilket BPM-tal han använde.
Ralph svarade ’Vad är BPM-tal?’. Jag svarade reflektionsmässigt att det är ett sätt att matematiskt definiera tempot men fick inget svar. I ett av Ralphs tidigare e-post-meddelande hittade jag senare en sidfot som löd ’otakt är världens lön’. Han drev med mig såklart och jag hade gjort bort mig”, säger Johan, en av medlemmarna i Neurobash.

Men hur kan det då vara möjligt att en av Sveriges internationellt mest kända tonsättare, Ralph Lundsten, vid en ålder av 71 år valt att under namnet The Naked Moon and the Virgin Sun arbeta tillsammans med Neurobash, 70-talister med hård Electro i bagaget? Det finns inget annat svar på frågan än att Ralph uppenbarligen har förmågan att kunna och vilja vara öppen i sinnet, även efter över 40 års konstnärlig produktivitet.
Text: Neurobash

I november 2014 lades fyra videor upp på YouTube. Tre av dem innehåller nya versioner av låtar på albumet, den fjärde en tidigare ej utgiven låt, The Undecided Future. De fyra låtarna finns sist i spellistan härovanför. Läs mer i blogginlägget November is the month of The Naked Moon.

Neurobash
Neurobash har funnits som kreativ konstellation sedan 2004 och består av musikerna Johan, Daniel och Per – samtliga födda under 70-talet. Namnet kommer från Neurobashing, ett spår från det legendariska Belgiska bandet Front 242. Neurobash har under de senaste två åren börjat göra sig ett namn på den svensk a elektronisk a scenen genom sina energiska klubbspelningar och ett par uppskattade singlar på bolaget Electric Fantastic Sound. Sommaren 2006 gjorde Neurobash en omtalad utomhusspelning vid det världskända konstverket Nimis på Kullaberg, Sverige. I samband med detta blev bandet utsett till nationalband för Ladonien – mikronation skapad av konstnären Lars Vilks, innefattande Nimis, med idag över 12 000 medborgare. Neurobash agerar på olika delar av musikscenen och har bland annat specialiserat sig på platsspecifik musik inom olika konstprojekt, men har sin främsta publik inom den tyngre elektronisk a musiken.

Tillbaka till musiklistan

© 2019 Ralph Lundsten & Neurobash