Ralph

Årstiderna

Nordisk Natursymfoni nr 7 ”Årstiderna”
Opus 538, 1996
Ralph Lundsten

Om min sjunde natursymfoni från 1996 kan sägas följande: många tonsättare har som bekant använt sig av detta tema och i några fall har det också blivit musikaliska pärlor – man behöver bara nämna Vivaldis De fyra årstiderna! Personligen har jag dock alltid saknat en årstidsmusik som beskriver nordens särpräglade klimat, med dess sommarljusa vemod och norrskensgnistrande vintrar.

Vårlängtan – I vårens tid med solstråledans i ljussmekt landskap efter en mörkerkall vinter, då ljuder åter bäckens porlande skratt och talgoxens hymn till vitsippsbacken – spirande liv i uppvaknandets tid.

I sommaren sköna: En sommardröm från den fagertid då hägg och syren doftar livsberusning. Över ängslyckan syns bevingad fjärilsdans och i skira björksalar hörs fågelsång från den blommande solen – sommaren sjunger!

En höstvision: Hösten med sin lövade färgrikedom och fruktiga mognadstid, ger oss rofylld skymning med tända ljus och stilla insiktsstund – i höstens och fullbordans tid.

Vinterlegend: Slädfärd i en oändlig snöflingevirvlande vintervärld, med fladdrande norrsken och tända facklor. I denna tomtens och julottedrömmens värld, finns ännu sagoljus och mytmagi framför sprakande brasa i slott och koja – stjärnesång och änglaspel i vintrig natt.

Tillbaka till musiklistan

© 2013 Ralph Lundsten