DiskografiUtvald

Årstiderna

Årstiderna
ACD 44 (1998)
Nordisk Natursymfoni nr 4 ”En sommarsaga” op.257, 1983
(Nordic Nature Symphony No 4 ”A Summer Saga”)
Ut i vida världen (Out in the Wide World) Listen
Stortroll på vandring (The Giant Troll A-Walking)
Sommarlängtan (Summer Longing)
Molndrömmar (Cloud Dreams)

Nordisk Natursymfoni nr 5 ”Trolltagen” op. 300, 1984
(Nordic Nature Symphony No 5 ”Bewitched”)
Vallsommar (Summer Herding)
Troll på giljarstråt (The Courting Troll)
Likt vinden far min längtan (Like the Wind My Longing)
Jungfrun och draken (The Mainden and the Dragon)
Vitterskog (Bewitched Forest)
Den oändliga sagan (The Endless Tale)

Nordisk Natursymfoni nr 7 ”Årstiderna” op. 538, 1996
(Nordic Nature Symphony No 7 ”The Seasons”)
Vårlängtan (Springtime)
I sommaren sköna (In the Summer of Bliss)
En höstvision (An Autumn Vision)
Vinterlegend (Legend of Winter) Listen

NORDISK NATURSYMFONI NR 4 ”EN SOMMARSAGA” Denna drömska sommarhyllning komponerades 1983 och redan året därpå valde Radio Sweden temat i första satsen, som signatur för alla Svenska utlandssändningar – melodin kallas ”vår fungerande nationalsång”!
UT I VIDA VÄRLDEN-temat har hamnat i Guinness Rekordbok från år 2000 och där utsetts till ”mest spelade melodi”!
1985 orkestrerade Claude Génetay tre av satserna och uruppförde symfonin med Nationalmusei Kammarorkester i serien Sommarnattskonserter. SOMMARLÄNGTAN, med sin nordiskt vemodsljusa karaktär, tillhör de mest omtyckta av kompositionerna och det sångbara huvudtemat ingick ursprungligen i hans barnopera HERRSKAPSTROLL.

NORDISK NATURSYMFONI NR 5 ”TROLLTGEN” från 1984 var ursprungligen en fri fantasi, men blev 1987 till ett beställningsverk för Rikskonserter, som önskade en balettföreställning till Storforsen i Norrbotten. TROLLTAGEN kallas numera för Norrbottens bygdespel och framförs årligen på en scen som byggts och hänger över den gamla flodfåran! Första satsen VALLSOMMAR är ett trolskt barndomsminne från en Norrbottnisk fäbod, där man ibland kunde höra avlägsna lockrop i skogen – kanske en huldra???

NORDISK NATURSYMFONI NR 7 ”ÅRSTIDERNA” Min sjunde och sista natursymfoni från 1996 är en hyllning till den särpräglade nordiska årstidsväxlingen.
Våren: Spirande liv när solen sakta värmer upp det frusna livet, bäcken börjar porla och talgoxen sjunger sin hymn till blåsippsbacken.
Sommaren: När hägg och syrén doftar livsberusning och det från skira björksalar hörs fågelsång från den blommande solen – då sjunger sommaren!
Hösten: med sin lövade färgrikedom och fruktiga mognadstid, ger oss rofylld skymning med tända ljus och stilla insiktsstund.
Vintern: tar oss med på en slädfärd i en oändlig snöflingsvirvlande vintervärld, med fladdrande norrsken och tända facklor. I denna tomtens och julottedrömmens värld, finns ännu sagoljus och mytmagi framför sprakande brasa – stjärnesång och änglaspel i vintrig natt.