Ralph

En Midvintersaga

Nordisk Natursymfoni nr 3 ”En Midvintersaga”
Opus 211, 1981
Ralph Lundsten

Denna vinterromantiska musik påbörjades 1955 och var ett av mina allra tidigaste kompositionsförsök. Inte förrän 1981, ett kvartssekel senare, kände jag mig mogen att fortsätta och fullborda min gamla dröm. Det blev en ljus vandring i minnesdiset, där jag återupplevde barndomens hänförelse inför den första snön, isblommor på fönsterrutan, fladdrande norrsken i en stjärnljus vinternatt och snöflingors virvlande dans i en oändlig vintervärld.

Julen med sin magiska kraft att förändra människan och hennes beteende, är något av en gåta! Ursprunget må ha varit hedniskt eller religiöst, den är förmer än sitt ursprung, en ljusets manifestation under det mörka vinterhalvåret, när livet därute är fruset!

Julen, en förunderlig tid då annars stela och tröga medborgare börjar att bära in skog i vardagsrummet och på densamma, frenetiskt och utan större urskiljning, upphänga de mest kolorerade dekorationer av allehanda slag och material. I hisnande oproportioner intages föda, bortges presentförpackade onyttigheter, fördelas blöta ömhetsbetygelser till både nära och mindre kära. Höjdpunkten blir när en grötätande, överviktig säsongarbetare dyker upp och bankar på dörren. Mannen ser ut som en armhåla i ansiktet och klädedräkten kan få vilken kläddesigner som helst att begå harakiri… Med sig har han en tom säck, där vi nådigast får nedlägga våra inköpta presenter och sedan delar han ut dessa som sina egna gåvor – kan det bli bättre???

God Jul & Frostiga Hälsningar från en Andromedansk Tomte!!!

Tillbaka till musiklistan

© 2013 Ralph Lundsten