Ralph

En Sommarsaga (orkesterversion)

Opus 257, 1983.
Ralph Lundsten

1–3: Uruppförande av Nordisk Natursymfoni nr 4, ”En Sommarsaga”. Nationalmusei kammarorkester spelar 1985-08-13. Orkestertolkning av Claude Génetay, som även ledde Sommarnattskonserterna.

4: Molndrömmar har också instrumenterats av Lars Tilling och han uruppförde sin version i TV-programmet Spelhålan den 11 november 1990.

Denna drömska sommarhyllning komponerades 1983 och redan året därpå valde Radio Sweden temat i första satsen, som signatur för alla Svenska utlandssändningar – melodin kallas ”vår i världen fungerande nationalsång”! Min melodi ersatte den 31:a mars, anno 1984, Hugo Alfvéns Midsommarvaka, som då använts i 23 år. I skrivande stund har min melodi spelats i hela 26 år – Hugo och Ralph, svenskhetens symboler, hm…

Ut i vida världen-temat uttrycker min barndoms längtan efter att få resa ut i den stora och vida världen, något som verkligen skedde med musiken när den blev vald till Radio Swedens signatur! Melodin har också hamnat i Guinness Rekordbok 2000 och 2001 där utsetts till ”mest spelade melodi”! Melodin har hittills spelats sex miljoner fyrahundra tusen gånger!

Till sommaren anno 1985 orkestrerade Claude Génetay tre av satserna och uruppförde då min komposition ”En Sommarsaga” med Nationalmusei Kammarorkester i serien Sommarnattskonserter. Symfonin spelades som sista nummer före paus och fick långa och kraftiga applåder. Konserten avslutades med sång av den fina artisten Elisabeth Söderström.

Men slutapplåderna var artigt matta, ända tills en man i publiken reser sig upp, går fram till en blomsterpotta, rensar den på innehållet och kommer fram till mig med den enorma buketten. Publiken vänder sig då till mitt håll och applåderna växer till åska! Trevligt för mig, men lite pinsamt för den på scenen bugande artisten…

Fjärde och sista satsen Molndrömmar har också instrumenterats av Lars Tilling och han uruppförde sin version i TV-programmet Spelhålan den 11 november 1990.

Förbiglidande moln på sommarhimlen, ger betraktaren resor i drömda och glömda världar – molnsagor!

Satsen Sommarlängtan, med sin nordiskt vemodsljusa karaktär, till hör de mest omtyckta av mina kompositioner. Det sångbara huvudtemat ingick ursprungligen i min barnopera Herrskapstroll och blev på 90-talet utsedd till Nationalälvtema. I augusti spelas melodin vid olika nationalälvstillställ-ningar och den 14/8 1999, bevistade jag en sådan händelse vid Kukkulaforsen i Torne älv. Via gigantiska högtalare spelades melodin över vattnet, samtidigt som det kom fackeltända båtar nerför den stridiga forsen – mycket stämningsfullt! Inga protester har heller kommit från den finska sidan…

Tillbaka till musiklistan

© 2013 Ralph Lundsten