Ralph

Erik XIV

Opus 45, 1969
Ralph Lundsten

Erik XIV

Erik XIV, svensk konung 1560–1568. Enligt källorna en rikt begåvad man, en av sin tids lärdaste furstar men med ett häftigt lynne och en sjuklig misstänksamhet. Erik XIV blev avsatt och fängslad av sin broder hertig Johan, sedermera Sveriges konung Johan III. Erik XIV avled efter åtta år i fångenskap, antagligen förgiftad av Johan III som blivit oroad över de sammansvärjningar som bildats för att befria Erik och återge honom tronen. Kort före sin avsättning lät Erik XIV viga sig med Karin Månsdotter, dotter till en fångknekt. Hela handlingen är tänkt att ske i dödsögonblicket när Erik XIV i kalejdoskopiska visioner upplever spruckna skärvor från sitt liv. Sista scenen knyts ihop med den första och ett tragiskt människoöde är slut. En svensk konung, en olycklig människa, ett fångat djur – Erik XIV ligger död på fängelsegolvet.

I fängelset: Erik har klaustrofobiska tankar och ser väggarna krympa och vidgas. Den förgiftade ärtsoppan serveras och han äter av den.

Manteldans: Eriks förlorade kungamantel virvlar förbi och han fångar den i flykten. Det glasartade halvfolket glider in och dansar en kylig pavane.

Kröningen: Under själva processionen och kröningsceremonien försöker hertig Johan inta Eriks plats och få kronan satt på sin egen hjässa. Men Erik segrar.

Sturemordet och Vansinnesscenen: Adelsmännen konspirerar för att stödja hertig Johan. I panik sticker Erik svärdet i en av dem, greve Sture. Dådet får Erik att förlora förståndet och hans sinne pendlar mellan ensamhet och skräcksyner.

Bockdansen: Konungens frilla Karin Månsdotter har en friare. Utklädd till en grotesk bock avslöjar den svartsjuke Erik de båda älskande.

Säckmordet: Erik låter stoppa älskaren i en säck och mördar honom.

Trasbröllopet och Erik XIV:s död: Adeln bojkottar Eriks bröllop med frillan Karin Månsdotter. I ilskan inbjuder han då fattigfolk och trashankar till sitt bröllop med Karin och hennes kröning till drottning. Den groteska balen avbrytes av hertig Johan med soldater som låter anhålla Erik och kasta honom i fängelse. Erik dör i fängelset förgiftad av Johans ärtsoppa.

Tillbaka till musiklistan

© 2013 Ralph Lundsten