Ralph

Johannes och huldran

ADA 59, 2009
Ralph Lundsten

Johannes och huldran
CD-utgåva från 1990. Målning: Birgitta Hartzell

Max von Sydow läser Gustav Sandgrens saga Johannes och huldran ur novellsamlingen Skymningssagor 2 (1946) till musik av Ralph Lundsten.

Gustav Sandgrens saga om kärleken mellan människoynglingen Johannes och Anima, en skogens huldra, ligger till grund för detta Lundstenska musikäventyr. Berättelsen har en myckenhet av den säregna förtrollning som finns i nordisk folktro, där rån och väsen tillsammans med människan bebor det natursköna landskapet. Handlingen har många bottnar och handlar också om förhållandet mellan människa och natur och om vad som är ändligt och oändligt. I denna saga är kärleken oändligt ljuflig och oändlig i tid och rum!!!

Huldran (även kallad skogsfrun och skogsrået) är skogens kärleksväsen, född och framlängtad av den ensamme skogsvandraren som drömmer om kvinnor och famntag på sitt ensamma läger – om henne vars ögon är som en bottenlös skogstjärn, vars röst är en porlande bäck och vars sköte är en brinnande eld. För huldran existerar inget förflutet, ingen framtid, bara ett skälvande nu.

Tillbaka till musiklistan
© 2013 Ralph Lundsten