Ralph

Universe

Opus 117, 1976
Ralph Lundsten

En fantasifull och musikalisk rymdresa från år 1976, vars lekfullt Lundstenska tankeinnehåll också låg till grund för utformningen av en rymdbalett för Malmö Stadsteater av koreografen Rolf Hepp. Slut nu Edra ögon och låt med musikens hjälp fantasin måla upp sällsamma landskap på okända planeter. Där, och i än mer okända dimensioner, möter Ni fantastiska livsformer och obegripligheter…

Universe calling
I en hisnande rymdstart skälver Solskeppet av kraft – människan som kosmisk livsform svävar i tyngdlös lycka hän mot fjärran rymder och nya världar att erövra.

The Space Sneaker
Något vi mötte därute!!! Tro det eller ej, men liknande varelser lär ha funnits på jorden före andra årtusendet!

In the Shade of the Purple Moon
Varhelst två varelser blir förälskade, så sjunger livet sin sällsamma sång och förvandlar vilken plats som helst till ett lyckans fjärranland – dessa två har funnit sin paradisplanet.

The Hot Andromedary
Varma känslor hos en tungsint broder i en grannebulosa. Ve, den hona som inte förstår dessa tydliga signaler…

The Blue Planet
Solskeppet glider in i en främmande planets atmosfär, dyker genom ett hav av moln och skimrande skyar, tills en obeskrivligt vacker vatten­värld utbreder sig framför resenärernas ögon – en sällsam värld med vidunderligt sköna livsformer.

Harvest in Heaven
Kosmokomik i en transistoriserad kohage under salivträdets skugga på paradoxernas planet.

In the Erothosphere
Kärlek i viktlöst tillstånd! I ultrarapid svävar de älskande omkring i fåfänga försök att trotsa naturlagarna. Med eller utan astronautdräkt – en syn för Gudar!

The Celestial Pilgrim
Ur vattnet på planeten Tellus, kravlade sig en liten varelse upp på land och blev homo sapiens, det dominerade däggdjuret. Efter en med kosmiska mått mätt kort period som planetbunden varelse, trädde hon in i rymdåldern och blev en kosmisk livsform. Varje individs och arts öde är att genom evolutionen utvecklas mot en allt högre komplexitet. Bortom tidsbarriären flyter hemlös omkring en livsform, fordom kallad människa, nu en Gudomlig Skapare av nya världar, där nya livsformer tänds i nya hav!

Rhapzodiac
Fest ombord på Solskeppet under dess färd mot en avlägsen galax. Skeppsdatorn spelar upp en polystrukturerad extrasensorisk känslosensation, byggd på minnesframent från det 20:e århundradets emotionella musikhysteri. För den manliga besättningen finns kärlekslöddriga AndroidQuinnor, extra smeksatta av driftsingenjören ombord – dansnödiga gigolorobotar, programmerade med det gamla manssamhällets hela animala charm, står beredda för den kvinnliga besättningens behov.

The Planet of Winds
I stillheten föds en läntans vind, blåser upp till storm i människohjärtat, stillnar ner och försvinner i det förunderliga dis som ibland belägrar sinnet.

Lunatic Safari
Merry Cosmos – nöjesvärlden ordnar safari för permitanter och semesterfirare. Jublar Anamma i Kysmos, här kommer en förälskad robot…

In the Cosmic Garden
Besök på en i rymden svävande trädgård. Får här katasrtofala följder. I dess ångande djungler har märkliga livsforner utvecklat sig…

Space Funeral
Gravsättning ombord av rymdskeppets sista människa. Under Androidens själamässa, klämtar klockorna kring sarkofagen och skeppsdatorn övervakar begravningskapselns utskjutning i rätt ögonblick. Mot ljusårsgraven går färden – i evigheters evighet.

Cosmic Song
Långt borta sjunger en någon, något för ett vilset människohjärta. Vi förstår inte sången, inte heller vem som sjunger – men ändå förstår vi och somnar lugnt.

I ett känslomässigt snart förtorkat samhälle, där man tror att alla problem och all otillfredsställelse kan lösas på facklig eller politisk väg, rekommenderas av mentalhygieniska skäl den här skivan. Denna resa i fantasins värld kan lindra Edra kval och få den psykiska hälsan att blomstra.

Ralph Lundsten, 1976

Tillbaka till musiklistan

© 2013 Ralph Lundsten